Preview

Қазақстан-Британ техникалық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

МҰНАЙ-СУ ЭМУЛЬСИЯСЫНЫҢ ТҰРАҚТЫЛЫҒЫНА ӘСЕР ЕТЕТІН ӘРТҮРЛІ ФАКТОРЛАРДЫ ЗЕРТТЕУ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл мақалада мұнай-су эмульсиясының бөлінуіне әсер ететін факторлар зерттелді және кейбір тәуелділіктер анықталды. Температура мен хлорид тұздарының жоғарылауымен мұнай-су эмульсиясының бұзылу тиімділігі арта түсетіні айқындалды және де оған бейтарапқа жақын рН орта әсер етеді. Жоғары мөлшердегі сулы шикі мұнай тұрақсыздандыруға және эмульсияланған судың бөлінуіне жағымды әсер етеді, бірақ асфальтендердің болуы шикі мұнайды сепараттауды айтарлықтай қиындатады. Деэмульгатордың еріткіші эмульсияны тұрақсыздандыруда да үлкен рөл атқарады және жеке таңдалады.

Авторлар туралы

С. Нурлыбай
Актюбинский региональный государственный университет им. К. Жубанова
Қазақстан


О. Бузова
Актюбинский региональный государственный университет им. К. Жубанова
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Hajivand P., Vaziri A. Optimization of demulsifier formulation for separation of water from crude oil emulsions. Brazilian Journal of Chemical Engineering. - 2015. - Vol. 32, No. 01. pp.107-118.

2. Fortuny M., Oliveira C. B. Z., Melo R. L. F. V , Nele M., Coutinho R. C. C., Santos A. F., Effect of salinity, temperature, water content, and pH on the microwave dem ulsification of crude oil emulsions. Energy & Fuels - 2007. Vol. 21, No. 3. pp.1358-1364.

3. Goual L, Firoozabadi A. Measuring asphaltenes and resins, and dipole m om ent in petroleum fluids. AIChE Journal - 2002. - Vol. 48, No. 11. pp. 2646-2663.

4. Gafonova O. V. Role of asphaltenes and resins in the stabilization of water in hydrocarbon emulsions. The University o f Calgary, MSc. Thesis - 2000.

5. Al-Sabagh A. M., El-Ghazawy R. A., Noor El-Din M. R., Kandile N. G. Hydrolyzed Fatty Oil Surfactants as Friction M odifiers at W ater/Oil Em ulsion Interface. Surfactants in Triboligy - 2011. Vol. 2. pp.191-218.

6. Mugabi J., Igura N., Shimoda M. Effect of Process Param eters on Oil-in-Water Emulsion Droplet Size and Distribution in Swirl Flow Membrane Emulsification. Journal of Chemical Engineering of Japan - 2018. - Vol. 51, No. 3. pp. 229-236.

7. Malcom A. K. Production Chem icals for the Oil and Gas Industry - 2009. pp.291-307.

8. Mohamed A. M. O., Gamal M., Zekri A. Y. Effect of salinity and tem perature on w ater cut tetermination in oil reservoirs. Journal o f Petroleum Science and Engineering. - 2003. - Vol. 40, No. 3-4. pp.177-188.

9. Lashkarbolooki M., Ayatollahi Sh., Riazi M. Effect of Salinity, Resin, and Asphaltene on the Surface Properties of Acidic Crude Oil/ Smart W ater/ Rock System. Energy & Fuels - 2014. - Vol. 28, No. 11. pp.6820-6829.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


 ,   МҰНАЙ-СУ ЭМУЛЬСИЯСЫНЫҢ ТҰРАҚТЫЛЫҒЫНА ӘСЕР ЕТЕТІН ӘРТҮРЛІ ФАКТОРЛАРДЫ ЗЕРТТЕУ. Қазақстан-Британ техникалық университетінің хабаршысы. 2019;16(4):9-18.

For citation:


Nurlybay S.A., Buzova O.V. STUDY OF INFLUENCE OF VARIOUS FACTORS ON THE STABILITY OF WATER-OIL EMULSIONS. Herald of the Kazakh-British Technical University. 2019;16(4):9-18. (In Russ.)

Қараулар: 366


ISSN 1998-6688 (Print)
ISSN 2959-8109 (Online)