МҰНАЙ – СУ АРАЛЫҚ ҚАБЫҚШАСЫНЫҢ ТҰТҚЫР СЕРПІМДІЛІГІНЕ ДЕЭМУЛЬГАТОРДЫҢ ӘСЕР ЕТУШІ ФАКТОРЛАРЫН ЗЕРТТЕУ
https://doi.org/10.55452/1998-6688-2024-21-3-354-362
Аңдатпа
Мұнай кен орындарын игеруде су айдау әдісі кеңінен қолданылады, бұл кезде су айдау көлемінің ұлғаюына байланысты мұнай ұңғымаларынан алынатын өнімнің сулануы біртіндеп артады. Шикі мұнайдың құрамында шайырлар, асфальтендер және органикалық қышқылдар сияқты табиғи беттік белсенді заттардың болуы салдарынан мұнай – су шекарасында тұтқырлығы жоғары, серпімді қабықша мен тұрақты эмульсия оңай түзіледі. Шикі мұнайды сақтау мен тасымалдауды жеңілдету үшін шикі мұнай эмульсиясын деэмульсиялау қажет. Бұл жұмыста CQ шикі мұнайы зерттеу нысаны ретінде алынды және деэмульгатор түрі, концентрациясы, деэмульгатор температурасы және мұнай – су аралық қабықшаның тұтқыр серпімділігіне әсері реометрмен зерттеліп, содан кейін деэмульгациялау механизмі арқылы зерттелді. Нәтижелер фазааралық қабықшаның беріктігі неғұрлым төмен болса, деэмульгатордың соғұрлым жақсы екенін көрсетеді. Сонымен қатар, деэмульгатордың концентрациясы мен температурасының жоғарылауымен мұнай – су аралық тұтқырлығы төмендейді және фазааралық пленка беріктігі одан әрі төмендейді. Тұтастай алғанда, деэмульгатор концентрациясы мен температурасының жоғарылауымен деэмульгаторлық әсер айтарлықтай жақсарады, ал сусыздандыру әсері жақсырақ болады. Зерттеу нәтижелері деэмульсификацияны далалық қолдану үшін теориялық басшылықты қамтамасыз ете алады.
Авторлар туралы
Л. СинҚытай
магистрант
Циндао қ., 266580
Х. Ян
Қытай
қауымдасқан профессор
Циндао қ., 266580
М. Ли
Қытай
магистр
Циндао қ., 266580
Г. Ван
Қытай
магистр
Тяньцзинь қ., 300459
Х. Цзян
Қытай
докторант
Циндао қ., 266580
Р. Ван
Қытай
Циндао қ., 266580
Ю. Чжан
Қытай
магистрант
Циндао қ., 266580
Х. Ли
Қытай
магистрант
Циндао қ., 266580
В. Кан
Қытай
профессор
Циндао қ., 266580
Әдебиет тізімі
1. Ding Y., Li H., Jia J., et al. Synthesis of a demulsifier for treating crude oil-in-water emulsion through a straightforward low-temperature process. Journal of Molecular Liquids, 2024, vol. 410, p.125635.
2. Wang H., Wu Y., Wu Z., et al. Preparation of a low-temperature poly (amino acids) demulsifier and its demulsification mechanism. Fuel, 2024, vol. 365, p.131237.
3. Jiang S., Li Q., Ma Q., et al. Efficient Demulsification Performance of Emulsified Condensate Oil by Hyperbranched Low-Temperature Demulsifiers. Molecules, 2023, vol. 28, p. 7524.
4. Li M., Huang H., Liu J., et al. A gemini ionic liquid and its low-temperature demulsification performance in water-in-crude oil emulsions. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 2023, vol. 671, p. 131696.
5. Feng X., Liu S., Liu H., et al. A low temperature demulsifier with double hydrophobic chains was prepared by a one-step method. Geoenergy Science and Engineering, 2023, vol. 226, p. 211573.
6. Li Z., Fuentes J., Chakraborty A., et al. Dehydration of water-in-crude oil emulsions using polymeric demulsifiers: A model for water removal based on the viscoelastic properties of the oil–water interfacial film. Fuel, 2023, vol. 332, p. 126185.
7. Keita A., Furitsu S., Yoshihiro Y., et al. Relationship between air-water interfacial dilational viscoelasticity and foam property in aqueous solutions of sodium alkylsulfates with different hydrocarbon chains. Journal of Dispersion Science and Technology, 2020, vol. 42, pp. 1218–1224.
8. Fan Y., Simon S., Sjöblom J. Interfacial shear rheology of asphaltenes at oil-water interface and its relation to emulsion stability:Influence of concentration, solvent aromaticity and nonionic surfactant. J. Colloids and Surfaces A:Physicochemical and Engineering Aspects, 2010, vol. 366, pp. 120–128.
9. Vincent J.V., Rosemary K.L., Peter K.K. Adsorption and molecular rarrangement of amphoteric species at oil-water interfaces. Journal of Physical Chemistry B, 2009, vol. 113, pp. 13788–13799.
10. Kendra A.E., Jeffrey D.M., Jonathan T.S., et al. Shear and dilational interfacial rheology of surfactantstabilized droplets. Journal of Colloid and Interface Science, 2012, vol. 377, pp. 442–449.
11. Qiao X., Miller R., Schneck E., et al. Effect of surfactants on the interfacial viscoelasticity and stability of silk fibroin at different oil/water interfaces. Journal of the science of food and agriculture, 2023, vol. 104, pp. 2928–2936.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Син Л., Ян Х., Ли М., Ван Г., Цзян Х., Ван Р., Чжан Ю., Ли Х., Кан В. МҰНАЙ – СУ АРАЛЫҚ ҚАБЫҚШАСЫНЫҢ ТҰТҚЫР СЕРПІМДІЛІГІНЕ ДЕЭМУЛЬГАТОРДЫҢ ӘСЕР ЕТУШІ ФАКТОРЛАРЫН ЗЕРТТЕУ. Қазақстан-Британ техникалық университетінің хабаршысы. 2024;21(3):354-362. https://doi.org/10.55452/1998-6688-2024-21-3-354-362
For citation:
Xing L., Yang H., Li M., Wang G., Jiang H., Wang R., Zhang Yu., Li H., Kang W. STUDY ON THE INFLUENCING FACTORS OF DEMULSIFIER ON THE OIL-WATER INTERFACE VISCOELASTICITY. Herald of the Kazakh-British Technical University. 2024;21(3):354-362. https://doi.org/10.55452/1998-6688-2024-21-3-354-362